Technische info » Wat is een energiezuinige woning?

WAT IS EEN ENERGIEZUINIGE WONING?

Welke woning op onderstaande foto is een lage energiewoning?

bevroren_dak_lew_400

Juist ja, die met het bevroren dak! In een lage energiewoning wordt doorgedreven ge´soleerd. Door het dak dik te isoleren wordt veel minder warmte verloren in vergelijking met de naastliggende (klassieke) woningen. Alle ijs op de naburige daken is reeds gesmolten door een ontoereikende isolatie.

Een energiezuinig gebouw is een gebouw waar zowel in de winter als in de zomer een aangenaam binnenklimaat heerst. In het gebouw heerst dag en nacht een quasiconstante temperatuur en is er sprake van een verbeterde luchtkwaliteit door ventilatie op het juiste debiet. Het energieverbruik ligt heel laag omdat er slechts een minimum aan verwarming vereist is in de winter en geen koeling in de zomer. Het energieverbruik hangt echter af van de gradatie in energiezuinigheid. We onderscheiden de lage energiewoning en het passiefhuis:

Lage energiewoning

Doorgaans wordt aan dit type de eisen K30 en E60 meegegeven. De specifieke warmtevraag ligt lager dan 70 kWh/m▓a. Bbouwadvies streeft in al zijn adviezen voor lage energiewoningen naar hoogstens 45 kWh/m▓a. Deze woning heeft een compacte bouw, goede plaatsindeling volgens de oriŰntatie, dikke isolatie en een meestal mechanische ventilatie met warmtewisselaar. Voor verwarming en warmwaterproductie kiest men zuinige installaties, eventueel op basis van hernieuwbare energie. Een lage-energiewoning heeft dus toch nog een verwarmingssysteem van een 4 Ó 9 kW nodig.

Passiefhuis

Het passiefhuis gaat nog een stap verder dan de lage-energiewoning. De grote voorwaarde voor een passiefhuis is een specifieke warmtevraag lager dan 15 kWh/m▓a. In praktijk komt dit erop neer dat er geen actief verwarmingssysteem vereist is. De warmtevraag wordt vervuld door de 'gratis warmte'. Een passiefhuis heeft nog een verwarmingsvermogen nodig van 1 Ó 1,5 kW. Dit betekent dat we een compact passiefhuis altijd kunnen opwarmen door enkel via het ventilatiesysteem een beetje extra warmte te verspreiden.

Zo kunnen we de installatie-kost van een centrale verwarming uitsparen. Weliswaar brengt dat met zich mee dat we extra moeten investeren op andere vlakken: Er wordt nog dikker ge´soleerd en men plaatst drievoudige beglazing met thermische afstandshouders. Het gebouw is volledig luchtdicht. Er wordt mechanisch geventileerd met een correct afgesteld debiet en een warmtewisselaar om de verse lucht op een comforttemperatuur te brengen. Doorgaans wordt ook een grondbuis of aardwarmtewisselaar geplaatst.

zweeds_2houthuisKL

Wilt U deskundig advies voor het ontwerp en bouw van uw lage-energiewoning of passiefhuis, dan bent U bij Bbouwadvies aan het juiste adres!