EPC (energieprestatiecertificaten) » EPC algemeen

EPC bij verkoop en verhuur

Energieprestatiecertificaat ( EPC) bij verkoop en verhuur van woningen

U kunt bij Bbouwadvies terecht voor het afleveren van een energieprestatiecertificaat.
Neem gerust contact met ons op voor een juiste prijszetting van een EPC voor uw woning! 

Een nieuw instrument om de energiezuinigheid van koop- en huurwoningen te stimuleren.
Het energieprestatiecertificaat vertelt hoe goed een woning scoort op het gebied van energieprestatie. Een goede energieprestatie betekent een laag energieverbruik en dus een lage energiefactuur. Maar er is meer.
 epc

Wat vertelt het energieprestatiecertificaat?

Op het energieprestatiecertificaat staat onder meer de energiescore die de woning behaalt, wie het rapport heeft opgesteld, tips om nog energiezuiniger te wonen, enzovoort. De energiescore wordt aangeduid op een kleurenbalk, van groen naar rood. Voor de eigenaar is het EPC een hulp om de marktwaarde van zijn woning te bepalen, terwijl de kandidaat-bewoners een idee krijgen van de energiezuinigheid van hun toekomstige woning. Het is een nieuw instrument van de overheid om de energiezuinigheid van koop- en huurwoningen te stimuleren.

Hoe bekomt u een energieprestatiecertificaat?

Het EPC moet worden opgesteld door een energiedeskundige type A, die door de Vlaamse overheid is erkend. De energiedeskundige komt eerst ter plaatse de woning inspecteren. Dak, muren, vloer, ramen en deuren worden onder de loep genomen, evenals de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. Bij de opmaak van het EPC wordt alleen rekening gehouden met de gegevens van de woning en niet met de leefgewoonten van de bewoners. De opmaak van het EPC neemt gemiddeld een halve dag in beslag.
Welke stappen moeten doorlopen worden om tot een epc te komen, kom je te weten via onderstaande link: Hoe komt een epc tot stand?

Is een energieprestatiecertificaat verplicht?

Voor nieuwbouwwoningen is het energieprestatiecertificaat (EPC) reeds verplicht sinds 1 januari 2006 (= EPB-aangifte). Nu moet u ook voor een bestaande woning een EPC kunnen voorleggen, tenminste als u het pand wilt verkopen (sinds 1 november 2008) of verhuren (sinds 1 januari 2009). Het EPC is het gevolg van de Europese Richtlijn van 2002. Daarmee wil de Europese Unie meehelpen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zo tegemoet komen aan de doelstellingen van het Kyotoprotocol.

Wat kost een energieprestatiecertificaat?

De overheid legt geen vaste prijs op voor het opstellen van een EPC. Die hangt ondermeer af van de soort woning en de documenten die je aan de expert kunt tonen (plannen, facturenÖ). Bij verkoop van een woning wordt het originele EPC overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Vanaf begin 2009 zal in de notariŽle akte daarover een speciale clausule worden opgenomen. Bij verhuur krijgt de huurder alleen een kopie van het EPC, het originele certificaat blijft bij de eigenaar.

Wat is de geldigheidsduur?

Het energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw wordt verkocht of verhuurd.

Aanverwante info: Hoe komt een epc tot stand?

   epc_meter