Persberichten » Lage energiewoning - beste investering bij renovatie

Lage energiewoning - beste investering bij renovatie

19 januari 2008

Kosten-batenanalyse bij renovatie tot energiezuinige woningen

 Thesisresultaat Bram Vanmaele.

Voornamelijk de pioniers en de groene jongens werden gedreven tot de energiezuinige bouwstandaard omwille van het betere binnenklimaat en de ontlasting van het milieu.

De grote massa echter wordt gedreven door een financiŽle factor. Deze factor onderzoeken was dan ook het doel van dit eindwerk. Bij grondige renovatiewerken van een alleenstaande woning die uitgevoerd worden door geregistreerde aannemers, kunnen we zeggen dat de lage-energiewoning momenteel het economisch optimum is.

 De lage-energiewoning wordt gedefinieerd met een specifieke warmtevraag van 45 kWh/m≤a. In de praktijk komt dit neer op 15 cm isolatie in de muur, 6 cm in de vloer in 30 cm in het dak. De woning wordt mechanisch geventileerd met een balansventilatiesysteem en verwarmd met vloerverwarming.

Naargelang de veronderstelde prognose van de energieprijsstijging (2%, 5% of 10%) is de lage energiewoning terugverdient in 20 jaar, 16 jaar of 12 jaar. Hoe de situatie is bij andere bebouwingstypes, bij nieuwbouw of bij doe-het-zelvers, kan moeilijk gezegd worden. Vermoedelijk zal bij deze gevallen het passiefhuis meer gaan concurreren met de lage-energiewoning.

DSCF0098

Als besluit kan gezegd worden dat investeren in energiezuinige maatregelen zeker de moeite is. Nu de energieprijzen blijven stijgen en naarmate de markt rond energiezuinige technieken zich nog verder ontwikkelt, zal het economische voordeel alleen maar toenemen. Energiezuinige woningen moeten en zullen de bouwstandaard van de toekomst worden!

Bram Vanmaele, januari 2008.


Eindwerk voor het behalen van de master industriŽle wetenschappen
(Kaho Sint-Lieven, Gebroeders Desmetstraat 1, 9000 Gent)