Voordrachten en opleidingen » Voordracht over 'Hemelwater'

Regenwater of geen water

Uiteenzetting regenwater en infiltratie  (duur 2 uur)

Tegen 2030 woont 47% van de wereldbevolking in gebieden met grote kans op waterschaarste. Ook Vlaanderen is een netto inporteur van drinkwater. Ondertussen leiden we het hemelwater zo snel mogelijk naar zee.

Gebruiken dus dat water minstens 60% van ons verbruik kan door hemelwater gedekt worden, Hoe begin je er aan? 

Bovendien hebben veel mensen problemen met hun bestaande regenwatersysteem, omdat ze niet de juiste materiaalkeuze en systemen gebruiken, of te goedkoop en onbetrouwbaar materiaal hebben aangeschaft.

De meest voorkomende klachten zijn dan ook dat het regenwater vuil is, stinkt, en/of een rare kleur heeft.
Regenwater is nochtans van een voldoende hoge kwaliteit voor vele toepassingen: toiletten, was- en afwasmachines, poetsen, douche en bad,  ...

Hoe een degelijk regenwatersysteem er moet uitzien, komt te weten tijdens deze uiteenzetting!

We komen ook ter plaatse om uw systeem te optimaliseren of te ontwerpen.

  p1010026_400.jpg


Infiltreren betekent niets anders dan het insijpelen van hemelwater in de bodem. Door de aanleg van infiltratievoorzieningen wordt het water trager naar de oppervlaktewateren afgevoerd en worden de grondwaterreserves aangevuld. 14 van de 42 grondlichamen die BelgiŽ telt zijn onvoldoende gevuld met grondwater (VMM)

In  een  natuurlijke  situatie  dringt de gevallen neerslag gedeeltelijk in de grond.  Door  menselijke  ingrepen  is  deze  natuurlijke  situatie  grotendeels  verdwenen.  De neerslag valt namelijk op verharde oppervlakken waar het niet in de grond kan dringen en wordt verzameld in ons rioleringsstelsel. Bij overvloedige regenval wordt de maximale capaciteit van het regenwatersysteem overschreden met overstromingen tot gevolg.

Wanneer en hoe we nu moeten gaan infiltreren, komt u te weten tijdens deze uiteenzetting.